LowCarb Studie: Muskelaufbau bei gleichzeitigem Fettabbau

Die folgende Studie ist ganz interessant, weil sie an gesunden und normalgewichtigen Männern getestet wurde und nicht wie oft an Übergewichtigen. Es ist keine Studie, in welcher gleichzeitig mit einer Kalorienbeschränkung gearbeitet wurde. Und die Kohnehydratbeschränkung ist ebenso nicht so stark (ca. 8% vom Tagesbedarf, was ca. 50g sind). Das Interessante ist, dass die Teilnehmer gleichzeitig ihre Muskelmasse leicht erhöhen konnte. Es ist nicht viel und das Interessante dieser Studie ist weniger, dass eine LowCarb-Ernährung so muskelanabol ist, zumal diese Studie recht klein ist (20 Teilnehmer).

In dieser Studie hatte die LowCarb-Ernährung einen muskelaufbauenden Effekt bei gleichzeitigem Fettabbau. Das wollen so ziemlich alle Sportler: Ihren Körperfettanteil möglichst zu Gunsten der Muskulatur minimieren. Das gilt nicht nur für Bodybuilder und wenn man es genau nimmt, ist das jedermans Ziel (bei Frauen bis zu einem gewissen Grad, weil der Körperfettanteil sowohl optisch als beim Menstruationszyklus eine gewisse Höhe haben sollte).

In diesem Papier haben die Autoren auf eine andere Studie Bezug genommen, in welcher gezeigt wurde, dass der größte Muskelerhalt mit der größten Kalorienbeschränkung einherging.

Der Volltext ist leicht über Google zu erhalten.

The few studies that have examined body composition after a carbohydrate-restricted diet have reported enhanced fat loss and preservation of lean body mass in obese individuals. The role of hormones in mediating this response is unclear. We examined the effects of a 6-week carbohydrate-restricted diet on total and regional body composition and the relationships with fasting hormone concentrations. Twelve healthy normal-weight men switched from their habitual diet (48% carbohydrate) to a carbohydrate-restricted diet (8% carbohydrate) for 6 weeks and 8 men served as controls, consuming their normal diet. Subjects were encouraged to consume adequate dietary energy to maintain body mass during the intervention. Total and regional body composition and fasting blood samples were assessed at weeks 0, 3, and 6 of the experimental period. Fat mass was significantly (P or=.05) decreased (-3.4 kg) and lean body mass significantly increased (+1.1 kg) at week 6. There was a significant decrease in serum insulin (-34%), and an increase in total thyroxine (T(4)) (+11%) and the free T(4) index (+13%). Approximately 70% of the variability in fat loss on the carbohydrate-restricted diet was accounted for by the decrease in serum insulin concentrations. There were no significant changes in glucagon, total or free testosterone, sex hormone binding globulin (SHBG), insulin-like growth factor-I (IGF-I), cortisol, or triiodothyronine (T(3)) uptake, nor were there significant changes in body composition or hormones in the control group. Thus, we conclude that a carbohydrate-restricted diet resulted in a significant reduction in fat mass and a concomitant increase in lean body mass in normal-weight men, which may be partially mediated by the reduction in circulating insulin concentrations. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12077732